logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

PRAVIDLÁ STRAVOVANIA

Názor odborníka na výživu:

zeleninaOdborník na výživu Loren Cordain je presvedčený, že najlepšia strava pre ľudský organizmus je práve tá praveká, ktorú človek – lovec praktizoval ešte pred vznikom poľnohospodárstva. Svoju teóriu zakladá na fakte, že človek sa vyvíjal skoro dvesto tisíc rokov predtým, ako poľnohospodárstvo zmenilo stravovanie na nepoznanie.
Ďalšia zmena prišla pred 200 rokmi, vďaka priemyselnej revolúcii, keď ľuďom okúsili priemyselne spracované potraviny. Cordain hovorí, že všetky tieto zmeny ovplyvnili naše zdravie a sú zodpovedné za obezitu, diabetes, kardiovaskulárne choroby a rakovinu.

Podľa neho by strava mala obsahovať 56 – 65 % jedál zvieracieho pôvodu a 35 – 44 % rastlinného pôvodu. Z celkovej energie by bielkoviny mali zahŕňať 19 – 35 %, ale  uhľohydráty len 22 – 40 % energie. Tuky by mali byť v pomere 28 – 58 %.

Povolené:
ovocie, zelenina, mäso, ryby, vajcia, huby, orechy, med, suché ovocie, hydina a prírodný olej v malom množstve

Zakázané:
priemyselne spracovávané jedlo, cukor, soľ, cereálie, strukoviny, mliečne výrobky, káva, alkohol, chlieb, zemiaky, sladkosti, ryža


PALEO stravovanie nie je náboženstvo. Jeho 100%-né dodržiavanie je síce možné, ale nie vždy sa nám to darí. Nie vždy dokážeme ovládnuť, ak máme napr. neodolateľnú chuť na mamine lángoše so smotanou a syrom, zapekané cestoviny alebo palacinky s pudingom. Je v poriadku občas si dopriať aj jedlo, ktoré nie je PALEO,. Stále je to lepšie, ako sa úplne vrátiť k starým stravovacím návykom.

 

MzlkZGU