logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

» Prečo práve PALEO?
Prečo práve PALEO?

 

Čo teda paleo stravovanie vlastne je?

V skratke: mäso + zelenina + ovocie + orechy, semienka.

pochutiny

Základ stravy tvoria rôzne druhy mäsa. Pokiaľ konzumujeme nárezy a mäsové výrobky, dbajme o to, aby neobsahovali sóju, laktózu, obilniny, resp. jedzme čo najviac prírodných produktov, vyvarujme sa umelých farbív, zvýrazňovačoch chuti a konzervačných látok.

V prípade zeleniny sa treba vyvarovať strukovinám (všetky druhy fazule, cícer, šošovica, hrachy, arašidy, sója a výrobky zo sóje), pretože obsahujú látky, v dôsledku ktorých sa steny čriev stanú priepustnými pre škodlivé látky. Ale aj zelenine s vysokým obsahom škrobu (zemiaky, manioka, koreňová zelenina s obsahom škrobu, tapioka, sladké zemiaky, topinambury).

Väčšina obilnín obsahuje lepok (glutén), v ktorom sa nachádza proteín nezužitkovateľný pre ľudský organizmus. V dôsledku konzumácie tohto proteínu vznikajú v organizme zápalové procesy. Obilniny neobsahujúce lepok zas spôsobujú problém v dôsledku vysokému obsahu uhľohydrátov. Preto sa treba vyvarovať konzumácii jačmeňa, kukurice, prosa, ovsa, ryže, raže, pšenice, divokej ryže, amarantu, pohánky, merlíka čilského, tritikále a kamutu. Ovos a amarant v malom množstve až tak nezaťažujú organizmus, takže sú akceptovateľné ako kompromisné riešenie.

Ovocie jedzme v malom množstve, keďže má vysoký obsah uhľohydrátov  (hlavne fruktózy).
V prípade tukov uprednostňujme živočíšne tuky! Popri nich je dobrý aj koksový tuk/olej. Negatívnou stránkou rastlinných tukov je vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, nadmerná konzumácia ktorých môže taktiež iniciovať zápalové procesy v organizme.

Mlieko a mliečne výrobky by sme mali taktiež vynechať, lebo obsahujú niekoľko potenciálne škodlivých látok. Bielkoviny obsiahnuté v mlieku sú pre naše telo cudzími látkami, imúnne procesy vyvolané týmito bielkovinami taktiež vedú k zápalovým procesom. Príroda vyvinula kravské mlieko na to, aby napomáhala vývinu teľaťa v dospelého jedinca, preto mlieko obsahuje zlúčeniny podporujúci rast.

Keďže paleo strava je strava chudobná na uhľohydráty, nekonzumujme ani rafinovaný cukor. Cukor znamená pre náš organizmus  mimoriadne veľkú záťaž v podobe uhľohydrátu, hladinu cukru v krvi dokáže náhle zvýšiť na veľmi vysoké hodnoty. Ako reakcia na zvýšenú hladinu cukru musí pankreas produkovať veľké množstvo inzulínu, keďže čím viac cukru v krvi, tým viac inzulínu organizmus potrebuje na to, aby sa veľké  množstvo glukózy dostalo do buniek. Ak je v organizme viac glukózy, než je treba k bunkovým funkciám, z nadbytku vytvorí pečeň rezervu vo forme glykogénu, resp. zo zvyšku sa tvorí tuk. Je veľkým omylom sa domnievať, že priberáme z nadbytku konzumovaného tuku. Problémy spôsobujú uhľohydráty. Popri riziku obezity neustála vysoká hladina krvného cukru podnecuje pankreas k intenzívnej tvorbe inzulínu, bunky pankreasu sa vyčerpajú, a už aj sa vytvoril diabetes mellitus (cukorovka) typu 2. Paleo strava zohráva dôležitú rolu nielen v prevencii, ale je vhodná aj na podporu liečby cukrovky.


„Ako hádam každá žena, aj ja som neustále bojovala s prebytočnými kilogramami. Vyskúšala som nespočetné množstvo rôznych diét, zo začiatku som sa kíl zbavovala hádam ľahšie, časom to bolo stále ťažšie, kilá išli dole čoraz pomalšie. Po ukončení každej diéty som však zhodené kilá vždy nabrala aj „s úrokmi“ späť. Vedela som, že riešením je zmena žitovného štýlu. Ale ako na to? Od kolegyne som sa dozvedela o PALEO diéte a rozhodla som sa ju vyskúšať.  Vždy som bola „mäsová“, čiže s týmto pravidlom som nemala problém. Horšie to bolo s chlebom, ktorého som sa zriekala najťažšie. Až keď som si začala pripravovať 4-zrnný PALEO chlebík, ani som si neuvedomila, že som prekonala aj túto prekážku. Mlieka som nikdy nepila veľa, pretože som po ňom mala vždy zvláštny pocit plnosti, až zastavenia trávenia. Do práce som začala chodiť pešo a na naše 3. poschodie som začala chodiť po schodoch.  Prvé výsledky sa dostavili po 2 týždňoch, kedy som začala mať pocit ľahkosti, aj napriek tomu, že žiadne kilo neubudlo. Ubúdať začali počas ďalších týdňov, za každý ďalší mesiac som schudla  5 kíl. Stabilnú váhu si držím už niečo vyše roka a PALEO sa stalo súčasťou môjho života.“
Mária, Bratislava, 46 rokov

 

MjUzODM