logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

» Dobré tuky: ÁNO
Tuky, ktoré majú v PALEO stravovaní "zelenú":

GHEE (GHÍ)

Ghí je prečistené maslo, ktoré má úlne iné vlastnosti ako obyčajné maslo. Vyrába sa slabým varením nesoleného masla vo veľkom hrnci dovtedy, kým sa z neho nevyvarí všetka voda, čo trvá približne 20-30 minút (maslo obsahuje približne 20% vody) a na dne sa objaví usadenina z mliečnej blielkoviny. To, čo z masla zostane je čistá zlatistá tekutina a pevné čiastočky na dne hrna = ghí.

V ajurvéde sa považuje za elixír života, pretože má omladzujúce a regeneračné účinky. Posilňuje látkovú výmenu a obranyschopnosť organizmu, detoxikuje.

Ghí je základom indického varenia ako olivový olej základom talianskej kuchyne. Má veľmi vysoký bod zápalnosti a preto počas varenia netvorí dym. Má vynikajúcu vôňu, mierne orechovú chuť a veľmi dobre sa chuťovo spája s rôznymi koreninami. Vďaka jeho dobrej strávitelnosti sa mu nevyrovná žiaden olej na varenie. Môžete ho použiť všade tam, kde používate ostatné tuky - k pečeniu, smaženiu, duseniu zeleniny, k zjemneniu pokrmov alebo do rôznych múčnikov.

Ghí neobsahuje laktózu!

Ghí obsahuje beta karotén a vitamíny A, D, E a K.

Žiadny iný tuk okrem rybieho oleje neobsahuje vitamín A, ktorý pomáha udržovať ostrý zrak.

 

MASLO

Maslo má nižší bod zadymenia, takže je menej vhodné na varenie pri vysokých teplotách. Predsa len: je to úžasný tuk na prípravu ryby, či mäsa pečeného v rúre, na dusené mäso a na prípravu jedál pri nižších teplotách.
Tvrdenie: "Maslo robí všetko lepším" je úplne namieste.

 

KOKOSOVÝ OLEJ

Kokosový olej spolu s ghí je jeden z najlepších olejov na varenie, pretože je takmer úplne saturovaný (nasýtený). V skutočnosti je kokosový olej viac než 90% nasýtený. Je nebielený a nedehydrovaný. Získava sa z čerstvej dužiny kokosových orechov, tepelne sa ďalej už neupravuje. Má lahodnú chuť, je bez vôňe a neobsahuje cholesterol. Rozpúšťa pri teplote 25 C, netreba ho skladovať v chladničke.

Oproti ostatným tukom na strávenie kokosového oleja nie sú potrebné žlčové kyseliny, čo znamená, že sa ľahko vstrebáva v hornej časti tenkého čreva. Kokosový olej je tiež zdrojom kyseliny laurovej, ktorá sa nachádza v materskom mlieku a má protiplesňové, antibakteriálne a antivirálne účinky.

- silne potlačuje kvasinky, plesne, kandidu (candida albicans), stimuluje metabolizmus, pomáha v boji s nadváhou, priaznivo pôsobí aj pri poruchách štítnej žľazy


BRAVČOVÁ MASŤ

Žiaden francúzsky šéfkuchár by sa nezaobišiel bez masti. Masť je veľmi všestranná a hodí sa napríklad na opraženie zeleniny.

Na rozdiel od olivového oleja nie je zelenina opražená na masti premočená a mastná. Ostáva chrumkavá a takmer suchá s výbornou chuťou. Toto ľudí zväčša prekvapí, pretože si myslia, že masť je "mastná". Nie je tomu tak.

 

MTc4OTR