logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

» PALEO pre začiatočníkov
#1: základné pravidlá:
  • jedzte toľko mäsa, rýb, vajíčok, koľko vám len chutí
  • k tomu si doprajte veľa zeleniny
  • obohaťte si porcie ovocím, orieškami, rôznymi semienkami, bylinkami a koreninami

vynechajte nasledujúce potraviny:

  • žiadne obilniny, chlieb, pečivo, cestoviny obsahujú lepok, ktorý ľudskému telu neprospieva
  • žiadne strukoviny - obsahujú škodlivý lektín
  • žiadne mlieko a mliečne produkty, okrem masla, nakoľko to je "dobrým tukom"
  • žiadne priemyselne spracované potraviny (chladené hotové jedlá, jedlá s éčkami, zvýrazňovačmi chuti a konzervantami)
  • žiaden cukor

Znie to možno radikálne, ale po niekoľkých týždňoch dodržiavania sa dostavý žiadaný efekt - v prvom rade sa "dobijú baterky"!

#2: menej uhľohydrátov:

Prechod na paleo stravovanie znamená aj zvykanie si na menej uhľohydrátov. Paleo stravovanie vo svojej podstate nie je low-carb stravovanie, ale v mnohom sa mu podobá. V každom prípade paleo potravina limituje rýchlosť vstrebávania cukru a zvyšovanie hladiny glukózy v krvi.

Znamená to, že telo si v začiatkoch musí samo vytvoriť nové enzými, ktoré mu napomáhajú hospodáriť s energiou a lepšie tráviť proteíny a tuky. Táto fáza trvá väčšinou jeden týždeň a človek sa počas nej cíti trošku zvláštne. Neodporúča sa veľmi namáhať, stresovať, je potrebné si jedlo v kľude vychutnať. Pri príprave jedál nešetrite tukom, od teraz je to jediný zdroj energie - spoľahlivejší, zdravší a menej rozmarný ako uhľohydráty (nepohráva sa s hladinou cukru v krvi a nevyvoláva vlčí hlad).

Koľko uhľohydrátov potrebujeme? Žiadne! Paleokomunita schvaľuje 100-150g.
Už žiadna únava po výdatnom obede, už žiadny stres kvôli vynechanému jedlu: nekolíše hladina cukru v krvi, nakoľko tuk ako nový zdroj energie má každé telo vždy k dispozícii.

#3: deň začína raňajkami:

Väčšina ľudí, ktorí začínajú s paleo stravoaním má problém s raňajkami:

Čo budem raňajkovať, keď nesmiem jesť chlieb, pečivo a ani müsli?

Odpoveď nájdete vo vajíčkach, neobmedzenom množstve vajíčok. Dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby a neohrozujú ani cholesterin. Hladina cholesterinu je ovplyvňovaná skôr inzulínom ako prijatou potravou.

= omelety, praženice, volské oká
= vajíčka na mäkko, vajíčka na tvrdo
= vajíčka so slaninkou, šunkou, mäsom, rôznou zeleninou,... výrobne chutia pokvapkané tekvicovým olejom

Vynikajúco spracovaná problematika náhrad klasických múčnych produktov: "Bochník, chlieb, žemľa a rožky, nie sú neznáme pojmy ani v PALEO kuchyni."

Bochník, chlieb, žemľa a rožky, nie sú
Bochník, chlieb, žemľa a rožky, nie sú neznáme pojmy ani v paleo-kuchyni. - See more at: http://www.paleolit.sk/bochnik-chlieb-zemla-a-rozky-nie-su-nezname-pojmy-ani-v-paleo-kuchyni/#sthash.4gv3aVny.dpuf
Bochník, chlieb, žemľa a rožky, nie sú neznáme pojmy ani v paleo-kuchyni. - See more at: http://www.paleolit.sk/bochnik-chlieb-zemla-a-rozky-nie-su-nezname-pojmy-ani-v-paleo-kuchyni/#sthash.4gv3aVny.dpuf
#4: paleo stravovanie a naše okolie:

Napriek všetkým predsavzatiam a dobrým úmyslom číha na nás na každom rohu pokušenie: stánky rýchleho občerstvenia, jedálne, reštaurácie a ľudia, ktorí nevedia, čo za stravovanie to je alebo nie sú ním vôbec nadšení.

  • ako sa vysporiadať so zvedavými pohľadmi, otázkami vášho okolia? "Prečo vlastne neješ chlieb?"
    - rozprávať o paleo experimente
    - alebo priznať alergiu na glutén - naše telo si časom vytvorilo obranný mechanizmus proti gluténu a ostatným zložkám obilnín (jeden zo znakov, že ľudské telo jednoducho nie je prispôsobené na trávenie výrobkov z obilnín)
    - alebo to zahrajte do outu ako Robert z Mníchova, ktorý hovorieva, že neje chlieb preto, lebo mu to zakazuje vierovyznanie, ľudia sa nad týmto vysvetlením pousmejú a nevypytujú sa už ďalej

#5: buďte konsekventní!

...alebo si aspoň kontrolujte svoje prehrešky. Funguje oboje!

Každý začiatok je však ťažký. Ľudia s paleom buď začnú radikálne a odrazu, bez veľkého rozmýšľania, pretože chcú zmenu - cítia, že niečo s nimi nie je v poriadku, necítia sa vo svojej koži (za týmto pocitom sa môže skrývať aj alergia na laktózu alebo celiakia). Alebo začínajú s paleom postupne: najprv vysadia mlieko a mliečne produkty, postupne vynechávajú aj strukoviny, chlieb, pečivo a výrobky z obilovín. A napokon sa stravujú 100%ne paleo.

Kto pochybuje o svojej pevnej vôli, môže spraviť výnimku a raz do týždna si dopriať jeden deň, kedy zje niečo, na čo má chuť. Je to stále lepšie ako vzdať sa svojho predsavzatia a vrátiť sa kvôli prvému prehrešku k starým stravovacím návykom. Časom však zistíte, že výnimky sa vám žiadajú stále zriedkavejšie, až napokon ich úplne oželiete a sami od seba budete konsekventní.

#6: hýbte sa!

S cvičením to netreba preháňať, stačí krátky a intenzívny tréning. Stačí cvičiť pár krát týždenne, ak sa cítite unavení, oddýchnite si. Namiesto dlhého kardio tréningu si radšej zvoľte krátky a intenzívny šprint.


Hoci rady, ktoré tu nájdete verne reprezentujú výsledky rozsiahlych výskumov, nemôžu byť považované za univerzálne riešenie pre kohokoľvek a v akejkoľvek situácii.

 

Y2ZmM