logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

» polievky
tekvicovo-paradajkový krém

rýchly PALEO chlebík - chrumkavý - PO


Na malé kocky nakrájanú tekvicu orestujeme na kokosovom oleji, keď zmäkne, pridáme na malé kocky nakrájané paradajky, krátko povaríme a rozmixujeme.

Môžeme podávať ako polievku, výborne chutí aj za studena, alebo servírovať ako nátierku, príp. ako omáčku k mäsu, cestovinám...

Polievky všeobecne:

= nezahusťujeme múkami

= nepridávame smotanu ani mlieko

= pri príprave vynechávame zemiaky, strukoviny, cestoviny

Napríklad slepačiu polievku, alebo vývar z akéhokoľvek iného mäsa servírujeme iba so zeleninou, kúskami mäsa, dôležité: vynechávame slížiky, mrveničku alebo iné cestoviny do polievok.

Zeleninová polievka - pripravujeme z rôznych druhov zeleniny, fantázii sa medze nekladú, tiež vynechávame cestoviny do polievok.

Špenátová polievka, karfiolová polievka - nezahusťujeme smotanou, nepridávame mlieko.

Pre pestrosť jedálnička niektoré druhy polievok môžeme aj rozmixovať a servírovať ich ako lahodné krémové polievky - na zahustenie nie je potrebné nič pridávať, samotné suroviny po rozmixovaní majú hustú konzistenciu.


Tekvicová polievka:

Na tekvicovú polievku existuje množstvo rôznych receptov a postupov prípravy.

Tu je osvedčený recept, ktorý zachová výraznú chuť tekvice bez pridania "zbytočných" prísad:

tekvicová polievkaPotrebujeme:

  • 1 tekvicu na pečenie
  • soľ, čierne mleté korenie, nové korenie
  • tekvicový olej

    Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby všetka tekvica bola ponorená vo vode. Osolíme, okoreníme a varíme do mäkka. Rozmixujeme ponorným mixérom a podávame pokvapkané tekvicovým olejom. 

  • samotná tekvica polievku pekne zahustí a nie je potrebné pridávať už žiadnu múku, smotanu alebo syr...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

baklažánová polievka

baklažán pred pečenímbaklažán po pečení

 

baklažánová polievka

 

Výborná kombinácia baklažánu, paradajok a parmezánu. Baklažán predpečený v rúre je základom pre rôzne studené pomazánka a dipy.

 

Potrebujeme:

- 3 malé baklažány alebo 2 väčšie
- olivový olej na pokvapkanie baklažánov pred pečením
- 1 väčšiu cibuľu nakrájanú nadrobno
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 mäsité paradajky, príp. konzervu krájaných alebo celých paradajok
- 3 šálky vody, ak máte vývar, použite ho
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvá, nadrobno nakrájaná bazalka
- parmezán na servírovanie

- rúru si predhrejeme na 220°C, baklažánom odrežeme stopky, rozrežeme ich na polky a ostrým nožom opatrne (aby sa neporušila šupka) vytvoríme hlboké rezy, aby tvorili mriežku na každej polovici - pokvapkáme olivovým olejom a pečieme 30 minút

- medzitým si vo väčšom hrnci orestujeme cibuľu, pridáme cesnak a ešte minútu restujeme

-lyžicou vydlabeme dužinu baklažánov, ide to veľmi ľahko, keďže dužina je ako maslo, pridáme k cibuli a šupky vyhodíme

- pridáme nahrubo nakrájané paradajky, vodu, osolíme, okoreníme a privedieme do varu, varíme ca. 20 minút

- na záver pridáme čerstvú bazalku a polievku rozmixujeme ponorným mixérom

- servírujeme s parmezánom

 

Gulášová polievka:

gulášová polievka

 

300 g bravčového mäsa

rôzne druhy koreňovej zeleniny, podľa vlastného výberu

1 väčšiu cibuľu

2 paradajky, 2 papriky

soľ, korenie

Cibuľu si nakrájame nadrobno, upečieme ju do zlatista vo vačšom hrnci. Pridáme na menšie kocky nakrájané mäso,

ktoré orestujeme, osolíme, okoreníme a podlejeme vodou. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, paradajky a papriky.

Varíme pokiaľ mäso nezmäkne.

 

ZDc5NDZj