logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

» raňajky
ľanová kaša (bezgluténová náhrada ovsennej kaše)

Na 2 misky potrebujeme:

4 polievkové lyžice ľanovej múky

4 dcl kokosového mlieka (kokosovú smotanu riedime vodou podľa návodu)

2 polievkové lyžice brezového cukru

Podľa chuti:

škorica

kakao

hrozienka

strúhaný kokos

rôzne orechy, mandle a semienka

rôzne druhy ovocia postrúhať alebo celé

Z múky, mlieka a cukru dobre vymiešame masu (vymiešavanie trvá trošku dlhšie, nakoľko ľanová múka sa zapracováva ťažšie ako bežné múky - pridávame toľko mlieka, aby sme dosiahli redšiu konzistenciu - môže ho byť aj viac aj menej ako je uvedené v tomto recepte), ktorú krátko povaríme.
Do pripravenej teplej kaše potom podľa chuti pridávame ostatné ingrediencie.
Výborne chutí aj ako studený dezert.

 

lanova kasa_predlanova kasa_po

raňajkové nápoje

Základom všetkých nápojov je čerstvé ovocie.

Nie sú to však klasické mliečne koktaily, nakoľko mlieko bolo nahradené kokosovým mliekom alebo mandľovým nápojom.

Pridané boli aj chia semienka, ktoré majú schopnosť napučať. Ak sa nepridá dostatok tekutiny, dokážu takýto ovocný nápoj "premeniť" na puding.

piatok

stvrtokstredapondelok

nedelautoroksobota

Raňajky všeobecne:

= ráno potrebujeme energiu, ktorú telu doprajeme vo forme raňajok - štartuje nielen deň alebo aj fungovanie nášho tela

= kombinujeme vajíčka - so zeleninou, mäsom, alebo slaninkou, šunkou, ak nám zostala varená zelenina z predchádzajúceho dňa, môžeme využiť aj tú, výborná je praženica s karfiolom alebo brokolicou

= avokádo si prekrojíme, vyberieme jeho kôstku, osolíme, okoreníme a môžeme podávať s vajíčkami uvarenými na mäkko + paleo chlebík s maslom

= kto má rád sladké raňajky, rannú kávu si môže vychutnať s koláčikom z ľanovej+gaštanovej múky alebo PALEOcinkami s ovocím (recepty sú medzi dezertami)

cuketové závitky
cuketové závitky

Potrebujeme:

2 veľké mladé cukety (alebo 3 menšie)
šunku
tvrdý syr
3 strúčiky cesnaku
- na zálievku potrebujeme kokosový olej, kúsok červenej papriky, korenie, soľ
špáradlá

Cukety si umyjeme a narežeme na tenké plátky. Tie si namočíme do marinády a dáme na chvíľu opiecť na panvicu, aby trošku zmäkli a dali sa nám potom stáčať. Roztlačíme si cesnak a prelejeme ho olejom. Plátok cukety potrieme cesnakovou zmesou, položíme naň plátok syra, plátok šunky, zatočíme a prepichneme špáradlom tak, aby držal tvar.
Takto pripravenými cuketovými závitkami si vyložíme misu a dáme na 20 minút zapiecť do rúry na 180 stupňov.

praženica s ružičkovým kelom:

praženica s ružičkovým kelompraženica s ružičkovým kelom

paleo quiche - slaný koláč

paleo quiche

Potrebujeme:

na cesto:
- 150 g ľanovej múky
- 120 g masla nakrájaného na kocky (nevyberáme ho vopred z chladničky, potrebujeme studené maslo)
- 3 – 4 lyžice ľadovej vody (ideálna je z rozpusteného ľadu)
- 2 lyžice vychladeného zeleninového vývaru (môže sa nahradiť vodou)
- štipka soli

na náplň:
- 4 vajcia
- 100 ml kokosovej smotany
- štipka soli, čierneho korenia, muškátového oriešku
= toto je základ náplne, pri ďalšej príprave môžeme experimentovať s bylinkami, cibuľkou, nadrobno nakrájanou slaninou alebo s rôznymi druhmi zeleniny (špenát, brokolica, karfiol, paradajky - čerstvé, sušené, olivy)

- v miske rýchlo prstami spracujeme múku a maslo tak, aby vznikli lupienky veľkosti ovsenných vločiek, veľmi dôležité, cesto neprepracujeme

- osolíme, pridáme vodu, vývar podľa potreby, aby vznikla hladká leská guľa, ktorú dáme do potravinovej fólie na hodinu odpočinúť do chladničky

- rúru si predhrejeme na 190°C, odpočinuté cesto rozvaľkáme, vložíme do vymastenej okrúhlej formy na koláč, dno poprepichujeme vydličkou a dáme predpiecť do rúry na ca. 10 minút

- pripravíme si náplň zo základných surovím plus niečo naviac (napr. čo dom dal...) napr. orestujeme cibuľku, slaninku nakrájame na kocky, orestujeme na panvici, čím ju zbavíme prebytočného tuku, alebo zeleninu si nakrájame na drobné kúsky, všetko  dáme na koláč a zalejeme vaječnou zmesou

- pečieme ďalších ca. 35 minút, koláč je hotový vtedy, keď náplň už nie je tekutá, nepečieme zbytočne dlho, aby koláč nestratil šťavnatosť

paleo quiche_ingrediencie paleo quiche_cesto

paleo quiche_napln paleo quiche_po upeceni

vajíčka s klobáskou a paprikou:

praženicapraženica

PALEO falafel - falošná fašírka

PALEO falafel - falošná fašírka

1 malá hlávka karfiolu (použijeme len kvietky, bez hlúbov)
3 polievkové lyžice kokosovej múky - vrchovato
80 g mletých mandlí
soľ
1 polievková lyžica mletej rasce
1/2 polievkovej lyžice mletého koriandru
1/2 čajovej lyžičky kajanského korenia (alebo iné štipľavé korenie - podľa chuti)
3 strúčiky pretlačeného cesnaku
2 polievkové lyžice čerstvého petržlenu posekaného na kúsky
2 veľké vajíčka
kokosový olej na opraženie

V mixéry rozmixujeme na pyré kvietky karfiolu, pyré presypeme do misky. Hlúby karfiolu si môžeme pokrájať na drobné kúsky a popražiť s cibuľkou, vznikne nám chutná príloha alebo základ pre netradičnú praženicu.
Do mixéra si dáme mandle, ktoré tiež posekáme a zmiešame s karfiolovým pyré. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame tuhú zmes, z ktorej formujeme fašírky asi 8-10 cm, vysoké ca. 1,5 cm.
Na menšej panvici si rozpálime kokosový olej a fašírky pražíme asi 4 minúty z každej strany. Podávame so zeleninou a PALEO majonézou.

palacinky PALEOcinky

gaštanové_ovocné palacinky

vitamínová bomba s múkou z hroznových jadierok

Chutný dezert s vysokým obsahom vlákniny a antioxidantov.

ingrediencie_vitaminova bombavitaminova bomba s mukou z hroznovych jadierok

Potrebujeme:

  • 1 polievková lyžica múky z hroznových jadierok
  • 2 polievkové lyžice slnečnicových jadierok
  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 1 pomaranč, alebo akákoľvek iná kombinácia ovocia
  • 1 lyžička medu

Ovocie pokrájame na drobné kúsky, pridáme jadierka, múku, med a dobre premiešame.


 

ZmE0YjI5Y