logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

» prílohy
špenátové placky

špenátové placky_1špenátové placky_2

špenátové placky_3špenátové placky_4

Potrebujeme:

  • 1 balenie mrazeného špenátu
  • 2 vajíčka
  • 2 čajové lyžičky majoránu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica sezamových semienok
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • múka zo slnečnicových semienok na zahustenie

    Špenát si dáme rozmraziť do väčšej misky. Pridáme vajíčka, cesnak, sezamové semienka, soľ, korenie a majorán. Dobre premiešame a zahustíme múkou zo slnečnicocých semienok, kým cesto bude dostatočne husté. Na panvici rozpálime kokosový olej a tvarujeme placky.
    Podávame ako hlavné jedlo s cviklou, kyslou kapustou, šalátom, alebo ako prílohu k mäsu.

PALEO "zemiakový" šalát

zelerový šalát

3 kyslé uhorky (sterilizované)

2 mrkvy, menšia šálka hrášku (alebo môže byť aj konzerva)

1 stredne veľká cibuľa alebo pór

1/4 väčšieho zeleru

4 na tvrdo uvarené vajíčka

soľ, korenie (môže byť aj citrón a med)


Cibuľu/pór nakrájame na tenké prúžky a spolu s kolieskami nakrájaných uhoriek krátko obvaríme vo vriacej vode. Scedíme, vložíme do misky a primiešame scedenú mrkvu s hráškom, uvarený a na hrubo nastrúhaný / alebo len pokrájaný zeler, osolíme, okoreníme, primiešame na kocky nakrájané vajíčka (dá sa pripraviť aj jednoduchšia "verzia" tohoto šalátu, ak vynecháme mrkvu, hrášok alebo aj uhorky).
Napokon masu "spojíme" PALEO majonézou. Dáme na hodinu do chladničky a môžeme servírovať.

PALEO majonéza:

  • 4 žĺtka
  • 1 ČL brezového cukru
  • soľ, korenie
  • horčica
  • 1,5 – 2 dcl olivového oleja
  • 1-2 dcl kokosového mlieka

 



Prílohy všeobecne:

= prílohy si pripravujeme buď v surovom stave (napr. iba ako nakrájanú zeleninu, ktorú si osolíme, okoreníme) alebo restujeme, varíme, zapekáma

= náhradu zemiakového pyré si pripravíme z vareného paštrnáka, mrkvy, tekvice (príprava je rovnaká ako v prípade zemiakového pyré)

= hranolčeky sú výborné zo zeleru (po upečení dozlatova nemajú vôbec chuť zeleru) alebo tekvice

= uvarenú, na kocky nakrájanú tekvicu si môžeme pripraviť na spôsob opekaných zemiakov (chuť tekvice veľmi dobre zvýrazní kokosový olej, použiť môžeme rôzne koreniny, bylinky, veľmi dobre chutí tekvica s rozmarýnom)

= zapekaný karfiol, brokolica (uvarenú zeleninu dáme na vymastený pekáč, môžeme preliať rozmixovanými 2 vajíčkami a pred dopečením posypať postrúhaným tvrdým syrom)

= výbornou prílohou je aj cvikla, napr. dochutená chrenom a strúhaným jablkom

= kapusta sa tiež dá pripraviť na rôzne spôsoby, nakrájame ju buď na veľmi jemno alebo s mletým mäsom môžeme restovať aj väčšie kúsky kapusty


šampiónyzelenina

pečená tekvica

tekvicové guličky / jednohubky

tekvicove gulicky - jednohubky

Potrebujeme:

  • 2 šálky nastrúhanej tekvice hokaido (namiesto tekvice môžeme použiť napr. aj mrkvu, cuketu alebo iný druh tekvice)
  • 5 vajec
  • 5 kopcovitých polievkovýcg lyžíc slnečnicovej múky
  • 1 kávová lyžička soli

Všetky ingrediencie zmiešame na tuhé cesto z ktorého formujeme guličky. Ukladáme na plech, pečieme pri teplote 180 stupňov ca. 20 minút.

Môžeme podávať aj samostatne, alebo plniť rôznymi nátierkami, zeleninou... chutia výborne aj na slano aj na sladko.

tekvicove gulicky - predtekvicove gulicky - po

cuketové spaghetti - zeleninová náhrada cestovín

cuketové spaghetti_1cuketové spaghetti_4

 

cuketové spaghetti_5cuketové spaghetti_6

 

- cuketu si umyjeme a prekrojíme po dĺžke na polovicu, následne nakrájame na tenké plátky a potom tenké slíže

- sparíme vo vriacej osolenej vode

- pozor, nevaríme príliš dlho, cuketa by mala zostať trošku chrumkavá!

- podávame ako klasické cestoviny s mäsom, omáčkami alebo aj ako prílohu

zapekaná zelenina na spôsob francúzskych zemiakov
zapekaná zelenina
zapekaná zelenina_0zapekaná zelenina_1zapekaná zelenina_2zapekaná zelenina_3zapekaná zelenina_4zapekaná zelenina_5

Potrebujeme:

špargľa, pór, mladá cibuľka, reďkovky, stonkový zeler, alebo iná zelenina podľa sezóny, chuti
6 vajíčok, alebo aj viac, závisí od veľkosti pekáča
2 klobásky, alebo iný druh mäsa, ktorý máme doma
soľ, korenie

Zeleninu, ktorá to vyžaduje si vopred predvaríme (napr. špargľu), cibuľku s pórom si orestujeme na kokosovom oleji, reďkovku a zeler si nakrájame na drobné kúsky a vrstvýme: špargľu, cibuľku s pórom, na kolieska nakrájanú klobásku, reďkovku a dáme zapiecť.
Osolíme, okoreníme, vajíčka a zeler pridáme až nakoniec, ca. po 20 minútach zapekania na 200 stupňoch.

zeleninová príloha z rôznych druhov baklažánov

zeleninová príloha_ingredienciezeleninová príloha_I

zeleninová príloha_II

Môžeme podávať aj ako hlavné jedlo alebo prílohu k mäsu, cestovinám.

Baklažány si nakrájame na plátky a poukladáme ich na kokosovým olejom vymastený plech. Baklažány majú schopnosť vsiaknuť veľa oleja, preto ich už viac nepotierame olejom (aj keby sa zdalo, že sa pripečú, nie je tomu tak, nakoľko pri samotnom zapekaní pustia vodu).
Paradajky a papriku očistíme, nakrájame, osolíme, pridáme sezamové a ľanové semienka, dobre premiešame a rovnomerne navrstvíme na baklažány.

V rúre pri teplote 200 stupňov pečieme ca. 30 minút.

 

YjMxYjg4N