logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

» dezerty
pudingy z tapioka perličiek

tapiokové perličky je potrebné pred použitím najprv namočiť do vody (podobne ako strukoviny), zdvojnásobia svoj objem: vľavo nenamočené perličky, vpravo perličky namočené 2 hodiny

tapioka namočená - nenamočená

tapioka puding tapioka puding

Tradičný tapioka puding:

1/2 šálky tapioka perličiek

2 vajcia

2 šálky kokosového mlieka

1/2 šálky vody

1/2 šálky kokosového cukru

štipka soli

vanilka, škorica alebo čokoľvek iné na dochutenie

rôzne ovocie alebo orechy na ozdobenie

Perličky je potrebné pred varením namočiť, min. na 2 hodiny. Zlejte vodu, tapioku zalejte mliekom, pridajte 1/2 šálky vody, štipku soli a za stáleho miešania priveďte do varu. Potom 5 minút varte na čo najnižšej teplote a postupne pridávajte cukor. Odstavte zo sporáka a extra miske si vyšľahajte vajíčka. Pridajte k nim pár lyžíc horúcej tapioky tak, aby sa teplota oboch zmesí vyrovnala, vajíčka by sa nemali zraziť. Zmes potom vmiešajte do tapioky a krátko ešte povarte - zmes začne hustnúť. Nakoniec pridajte vanilku alebo škoricu, podávajte teplé alebo vychladnuté s rôznym ovocím alebo posekanými orechami.

Ešte pár tipov:

- po vychladnutí puding ešte zhustne, preto ho nie je potrebné uvariť príliš do tuha

- jednotlivé vrstvy pudingu je možné prekladať sezónnym ovocím

- do pudingu je možné pridať najprv žĺtky, bielky vyšľahať do peny a pridať až ku koncu, puding bude mať ľahšiu štruktúru a zostane nadýchaný

jahodovo-čokoládový krém

jahodovo-čokoládový krém

Iba 3 ingrediencie: jahody + avokádo + kakao

jednoduchý černicovo-orechový dezert

jednoduchý černicovo-orechový dezert - PREDjednoduchý černicovo-orechový dezert - PO

Vlašské orechy rozmixujeme s černicami a masu dáme do chladničky vychladiť... môžeme odložiť aj do mrazničky a podávať ako zmrzlinu.

CHIA čokoládový puding

400 ml kokosového mlieka
50 g 85% čokolády
1 polievková lyžica kakaa
5-6 čajových lyžíc chia semienok
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (nemusí byť)

chia puding

 

Zdroj: http://www.paleolifestyle.cz/2014/02/01/chia-pudink/#more-3334

jablkovo-maková palacinková torta

jablkovo-maková palacinková torta

Potrebujeme:

na cesto:
- 7 vajíčok
- 2 polievkové lyžice medu
- 180 g mletého maku
- 100 g nastrúhaných jabĺčok
- 1 čajová lyžica citrónovej šťavy
= vajíčka vyšľaháme spolu s medom, pridáme mletý mak, nastrúhané vajíčka, citrónovú šťavu, dobre premiešame a necháme odstáť, aby sa mak nasiakol
= na troške kokosového oleja si upečieme palacinky, z tejto dávky sa dá spraviť 8-10 palaciniek

na náplň:

- 500 g nastrúhaných jabĺčok
- 1 polievková lyžica medu
- 1 čajová lyžica mletej škorice
= jabĺčka zmiešame s medom a škoricou, sparíme na prudkom ohni a potom asi ešte 10 minút varíme, pokiaľ sa nám neodparí voda (doba varenie závisí od šťavnatosti použitých jabĺčok), odstavíme a necháme vychladnúť

= po vychladnutí palacinky napĺňame jablkovou náplňou a hotovú tortu dáme na pár hodín odstáť do chladničky

jablkovo-maková palacinková torta - cesto jablkovo-maková palacinková torta - palacinkymakovo-jablková palacinková torta - náplň makovo-jablková palacinková torta - náplň

mrkvový hrnčekový koláč
mrkvový hrnčekový koláč_1mrkvový hrnčekový koláč_2mrkvový hrnčekový koláč
Potrebujeme:

6 vajíčok
1/2 hrnčeka brezového cukru/xylitolu
4 hrnčeky postrúhanej mrkvy
1 hrnček posekaných orechov
1 hrnček gaštanovej múky
2 čajové lyžičky škorice
1 prášok do pečiva - môžeme použiť aj perníkový prášok do pečiva, koláč bude mať výraznejšiu chuť
Vajíčka s cukrom dobre vymiešame, pridáme ostatné suroviny, vylejeme do vymastenej formy na pečenie a ca. 40 minút pečieme na 180 stupňoch.

4 x 4 koláčik

4 x 4 koláčik_ingrediencie4 x 4 koláčik_pred

Potrebujeme:

  • 4 polievkové lyžice kokosovej múky
  • 4 vajcia
  • 4 mrkvy
  • 4 jabĺčka
  • 200 g kokosového oleja
  • 4 kávové lyžičky škorice

Všetky ingrediencie (mrkvu a jabĺčka postrúhame) zmiešame na tuhé cesto (nebude sa dať liať), ktorým naplníme vopred vymastenú formu na pečenie. Pri teplote 180 stupňov pečieme ca. 40 minút.

Ak sa použijú sladšie jabĺčka, koláčik bude trošku sladký, ak nie, je možné pridať trošku brezového cukru. Podávame poliate s horkou čokoládou alebo s kyselkavým domácim džemom.

4 x 4 koláčik_po


marhuľovo-orechová maškrta

marhulovo-orechove - ingredienciemarhulovo-orechove - plackymarhulovo-orechove - v kosickoch

= marhule, nasekáme si ich nadrobno

= mleté orechy a aj orechy nasekané nadrobno

= 3 vajíčka

= 3 polievkové lyžice gaštanovej múky

= 3 polievkové lyžice brezového cukru

= prášok do pečiva

Všetky prísady zmiešame, orechy pridávame podľa potreby tak, aby sme získali tuhšie cesto. Cestom potom naplníme košíčky, alebo na vymastený plech lyžičkou formujeme placky.

PALEO košíčky z kokosovej múky

kokosove kosicky_1kokosove kosicky_2kokosove kosicky_3kokosove kosicky_4

Na 24 košíčkov potrebujeme:

125 g kokosovej múky
6 vajec
250 g jablkového pyré
2 polievkové lyžice brezového cukru

Všetky prísady zmiešame a vzniknutou zmesou naplníme papierové košíčky asi do polovice. Pečieme na 200°C približne
30 minút. Košíčky necháme vychladnúť a zdobíme podľa chuti: rôznymi druhmi lekváru, orechmi ale rozmixovaným čerstvým ovocím.

čokoládovo-banánový krém

čokoládovo-banánový krém_ingrediencie

Na 2 porcie potrebujeme:

10 lyžíč kokosového mlieka

1 banán

1 avokádo

2 lyžice kakaa

Všetky ingrediencie rozmixujeme a necháme na 2 hodiny odstáť v chladničke, aby sa chute spojili. Podávame posypané mandlovými lupienkami a čokoládou alebo s ovocím, alebo samotné.

čokoládovo-banánový krém

makové PALEO "rezance"
mrkva na makové rezancemakové alebo orechovémakové rezance


Mrkvu si nakrájame na drobné rezance, ktoré krátko povaríme vo vode. Scedíme, pridáme orechy alebo mak, posypeme brezovým cukrom a pokvapkáme panenským kokosovým olejom.

Rýchly a jednoduchý recept, výborná kombinácia chutí, chutia aj nePALEO stravovníkom!
jablkovo-makové PALEO košíčky

makové koláčiky_1makové koláčiky_2makové koláčiky_3makové koláčiky_4

Na 24 košíčkov potrebujeme:

8 vajíčok

250 g mletého maku

500 g strúhaných jabĺk

100 g mletých orechov akéhokoľvek druhu

4 polievkové lyžice brezového cukru

1 prášok do pečiva

Všetky suroviny pomiešame, ak by bolo cesto príliš tuhé, pridáme trochu vody, aby sa dosiahla vláčna konzistencia. Cestom naplníme košíčky a na 200 stupňoch pečieme 25-30 minút. Po 25 minútach skontrolujeme, či sa nepripaluje spodok košíčkov.

sladké ENERGY guličky

V mixéry rozmixujeme hrozienka, mandle, orechy - vlašské, lieskové alebo akékoľvek iné orechy, strúhaný kokos a kokosový olej. Zo vzniknutej masy tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v kakau, v strúhanom kokose alebo v mletých orechoch.

http://www.youtube.com/watch?v=9QMjj4CcX04

naj PALEO dezert: francúzska čokoládová torta

čokoládová torta_1čokoládová torta_2

Potrebujeme:

6 vajíčok

15 dkg xylitolu

25 dkg čokolády na varenie

30 dkg masla

10 dkg gaštanovej múky

maslo na vymastenie formy

Žĺtka sa vymiešajú s xylitolom na hustú zmes, čokoládu a maslo troška roztopíme nad parou, netreba aby to bolo horúce, následne pridáme žĺtkovú zmes a nakoniec múku, zamiešame. Bielky vyšľaháme a zmiešame s čokoládovou zmesou.

Do vymastenej okrúhlej, najlepšie rozoberateľnej formy vylejeme zmes a na ca. 180°C pečieme maximálne 40 minút. Okraje sa upečú ako prvé, trošku oschnú. Tortu poprepichujeme špáradlom a sledujeme stred torty, nenechávame ju v rúre príliš dlho, aby nám celá nevyschla, stred má byť vláčny, môžeme na posledných 10 minút rúru vypnúť a tortu nechať dôjsť.

jablkovo-mrkvový koláč z tekvicovej múky

jablkovo-mrkvový koláč_predjablkovo-mrkvový koláč_po

Potrebujeme:

  • 2 1/2 hrnčeka múky z tekvicových semienok
  • 1/2 hrnčeka ľanovej múky
  • 3 hrnčeky čerstvo nastrúhanej mrkvy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 5 vajec
  • 1 hrnčeka medu alebo 5 polievkových lyžíc xylitolu
  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja
  • podľa chuti 1 hrnček nadrobno nasekaných orieškov

Rúru si predhrejeme na 170°C a formu na chlieb vymastíme kokosovým olejov a vysypeme ľanovou múkou. Múku, korenie a sódu bikarbónu zmiešame dokopy. Vymiešame vajíčka, xylitol a olej.
Suché prísady postupne pridávame do vlhkých a dobre premiešame. Pridáme mrkvu, jablká, hrozienka, ovocie a oriešky. Cesto je po vypracovaní dosť tuhé, do formy ho rovnomerne rozdelíme. Pečieme cca 30 minút.
Polevu pripravíme vymiešaním citrónovej alebo pomarančovej šťavy, horúcej vody a za stáleho miešania pridávame cukor až kým nezískame hustú konzistenciu. Polevou zdobíme buď celý vychladnutý koláč, ktorý necháme stuhnúť v chladničke, alebo môžeme polevou ozdobiť len jednotlivé kúsky koláča. Je výborný aj s džemom.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


gaštanové PALEOcinky

gaštanové_ovocné palacinkygaštanové_ovocné palacinkygastanove palacinky

 

 

 



= na jedno vajíčko potrebujete 3 polievkové lyžice gaštanovej múky (kľudne vrchovato :)

= cesto rieďte sýtenou minerálnou vodou, až kým dosiahnete mierne husté palacinkové cesto

= na panvici roztopte trošku kokosového oleja a pečte tenké palacinky

= pokvapkajte citrónom/limetkou a podávajte plnené buď orechami alebo ovocím

 

NÁŠ TIP: vyskúšajte na prípravu aj minerálnu vodu s príchuťou gaštana


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

makovo-jablkový koláč:

makovo-jablkový koláčmakovo-jablkový koláč

 

Potrebujeme:

  • 60 dkg mletého maku
  • 5 dkg mletých orechov
  • 2 kávové lyžičky brezového cukru
  • 6 vajíčok
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 väčšie jablká, ktoré nastrúhame
  • postupne pridávame toľko vody, aby cesto bolo mierne husté

Cesto prelejeme do menšieho, vymasteného pekáča a pri teplote 180 stupňov pečieme ca. 60 minút. Alebo si z tohoto cesta môžeme pripraviť aj muffiny, cesto rozdelíme do papierových košíčkov a vo forme na muffiny pečieme ca. 40 minút. Namiesto strúhaných jabĺčok môžeme použiť aj sušené ovocie, bude však potrebné pridať viac vody.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rýchly a jednoduchý dezert: chutná tortička

torticka_01 torticka_02

torticka_03 torticka_04

Potrebujeme:

1 vajíčko

30 g gaštanovej múky

30 g ľanovej múky

30 g kokosového oleja

2-3 kvapky stévie alebo štipku brezového cukru

štipku kypriaceho prášku

Všetky suroviny dôkladne premiešame v miske, ktorú môžeme použiť aj v mikrovlnke. "Pečieme" v mikrovlnke 3 minúty na najvyššom stupni. Ak suroviny potrebné na tento dezert požijeme vo väčšom množstve, 2x alebo 3x, tortičku pečieme v rúre 15 minút pri 180 stupňoch.

Podávame s ovocným lekvárom alebo čerstvým ovocím.

NÁŠ TIP: pre spestrenie môžeme do cesta pridať aj nadrobno nakrájané sušené slivky, hrozienka alebo iné ovocie, príp. oriešky.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PALEO osie hniezda

osie hniezda

3 vajcia

150 g gaštanovej múky

150 g škrobovej múčky tapioka

100 g kokosového cukru

200 g masla

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

posýpka: kakao alebo škorica + kokosový cukor

V miske si zmiešame múky, sódu bikarbónu, cukor, premiešame, pridáme rozdrobené maslo, jedno vajíčko a 2 žĺtky. Vypracujeme cesto, ktoré si najlepšie na potravinovej fólii rozvaľkáme na tenko (alebo len škrabkou rovnomerne rozotrieme). Vyšľaháme 2 bielky, penou potrieme cesto a posypeme podľa chuti - kakaom alebo škoricou (môžeme pridať cukor, nemusíme). Cesto si zatočíme do valčeka, ktorý dáme na ca. 20 minút odpočinúť do chladničky.
Krájame 2-2,5 cm hrubé plátky, ktoré ukladáme na pepierom na pečenie vyložený plech. Pri teplote 170 stupňov pečieme 15 minút.

osie hniezda-1osie hniezda-2osie hniezda-4osie hniezda-3

brownie:

Potrebujeme:

  • k žĺtkom, ktoré nám vystali pri pečení chleba z vaječných bielkov pridáme ešte 2 celé vajíčka
  • 3 polievkoé lyžice kakaa
  • trošku rumovej arómy, alebo rumu
  • pár kvapiek stévie
  • 5 polievkových lyžíc kokosovej múky
  • kávovú lyžičku sódy bikarbóny
  • ak cesto nie je dostatočne riedke, môže sa pridať trošku kokosového mlieka

Cesto prelejeme na maslom vymastený menší pekáč a pečieme ca. 45 minút.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

NTUwN