logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

» jedlá z mäsa
mäsové guľky s jablkami a fenyklom

 

Na ca. 50 guličiek potrebujeme:

500 g mletého bravčového mäsa

2 jablká

1 polievková lyžica podrvených semienok fenyklu alebo jeden menší uvarený fenykel

1 vajce

5 polievkových lyžíc sezamovej múky

soľ, korenie

kokosový olej

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. V miske dobre premiešame všetky suroviny a keď je masa už lepivá, formujeme guličky. Plech vymastíme kokosovým olejom a poukladáme naň guličky (alebo si na plech dáme papier na pečenie a guličky potrieme olejom). Pečieme ca. 25 minút.

 

Na omáčku potrebujeme:

veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

6 lístkov šalvie alebo 1 dl silného šalviového čaju

150 ml suchého bieleho vína

400 ml paradajkového pretlaku

2 polievkové lyžice kokosového cukru

kokosový olej

Na väčšej panvici si na kokosovom oleji dozlatova opražíme cibuľu, pridáme cesnak, šalviové lístky, príp. čaj, zredukujeme, zalejeme vínom, pridáme paradajkový pretlak, zredukujeme.
Z rúry si vyberieme guličky a poukladáme si ich do omáčky (prelejeme aj výpek - bude v tom prípade, ak bolo mastnejšie mäso), na miernom ohni spolu varíme ca. 10 minút.



plnená cuketa

plnena cuketa_1plnena cuketa_2plnena cuketa_3

 

= cukety (počet zvolíme podľa veľkosti)

= 250 g kuracích pečienok, ktoré nasekané nadrobno, nemelieme (množstvo závisí aj od počtu cukiet, ktoré chceme napĺňať)

= 1-2 strúčiky cesnaku

= 2 vajíčka

= bylinky podľa chuti

= drvená rasca, soľ, korenie

= 2 polievkové lyžice múky zo slnečnicových semienok

 

Cukety rozpolíme, stred vydlabeme a poukladáme na plech. Pečienky nasekáme na drobno, pridáme vajíčka, bylinky, koreniny, roztlačený cesnak, dobre premiešame a nakoniec pridáme múku. Masou naplníme pripravené cukety a dáme do rúry piecť na 180 stupňov približne na 45 minút.

Jedlá z mäsa všeobecne:

= pripravujeme všetky druhy mäsa na všetky spôsoby - varíme, dusíme, marinujeme, grilujeme, pečieme

= dochucujeme buď na slano, alebo aj na sladko - pridávame zeleninu, bylinky alebo aj ovocie

bravčové mäso v horčicovej omáčke s kyslou kapustou a ľadovým šalátom:

bravčové mäso v horčicovej omáčke bravčové mäso s kyslou kapustou a ľadovým šalátom

sekaná
sekaná

500 g mletého mäsa
500 g strúhanej mrkvy, zeleru, paštrnáku (mix podľa vlastnej chuti, alebo toho, čo doma máme)

soľ, korenie, mletá rasca, mletá červená paprika

pretlačený cesnak

nadrobno nakrájaná cibuľa (môže aj nemusí byť, je to výborné aj bez nej)

konzerva paradajok (450 ml)

3 varené vajíčka (môže ich byť aj viac, podľa veľkosti formy)

Všetky ingrediencie premiešame, vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch ca. 40 minút.
Podávame s čerstvým šalátom.

pečená tekvica s mäsom:

pečená tekvica s mäsom_pred pečená tekvica s mäsom_po

pečená tekvica s mäsom_na tanieri

pečené marinované kuracie mäso:

pečené marinované zelenina

morčacie mäso s tekvicou a brokolicou

Na kokosovom oleji si orestujeme cibuľku, pridáme na prúžky nakrájané morčacie mäso. Keď je už mäso mäkké, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a spolu varíme ešte ca. 5 minút.

Ako alternatívu mäso môžeme pripraviť aj na extra panenskom kokosovom oleji, ktorý má výraznú kokosovú arómu, prípadne na záver pridať aj kokosovú smotanu, jedlo bude mať exotickú chuť.

Podávame s varenou brokolicou, karfiolom alebo so surovou zeleninou.

morčacie mäso s tekvicou morčacie mäso s tekvicou a brokolicou

opečené mleté mäso so zeleninou

zeleninová panvičkaopečené mleté mäso so zeleninou

  • zeleninová panvička obsahuje: 1 malú cibuľu, 1 baklažán, 1 cuketu, 3 mrkvy, všetko nadrobno nakrájané, orestované na kokosovom oleji a ochutené čiernym, provensálskym korením a soľou
  • orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme bravčové pomleté mäso a spolu s nadrobno nakrájanou mkrnvou pečieme do mäkka

 

NGZjZWZlZG