logo    PALEO stravovanie  Dávam si pozor na to, čo jem!   zdravé stravovanie bez laktózy, gluténu a cukru: informácie, recepty, PALEO produkty 

PALEO RECEPTY » paleo-chlieb
gaštanový chlebík

gaštanový chlebík

Potrebujeme:

  • 3 dl vody
  • 20 dkg gaštanovej múky
  • 1 čajová lyžička skoroceľu indického - psyllium
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1 polievková lyžica sušeného droždia
  • soľ a iné korenie podľa chuti

    1 dl vody zmiešame vo väčšej šálke so psylliom, medom a droždím. Počkáme, kým droždie vykvasí, ca. 15 minút.
    Potom kvások vylejeme na múku, pridáme zvyšok vody, soľ a iné korenie. Cesto vypracujeme do hladka a dáme ho do formy na pečenie. Predtým, než ho dáme do vyhriatej rúry, necháme ho ešte ca. 20 minút odpočinúť.
    Pečieme na 180 stupňoch asi hodinu. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


chlieb z vaječných bielkov:

chlieb z vaječných bielkov_1 chlieb z vaječných bielkov_2

Potrebujeme:

  • 10 vaječných bielkov vyšľaháme po pridaní soli na tuhý sneh
  • pridáme trošku sódy bikarbóny
  • ďalej pridáme drvenú rascu, čierne korenie a štipku bieleho korenia
  • preosejte do snehu 3 polievkové lyžice ľanovej múky a 3 polievkové lyžice sezamovej múky
  • masu prelejeme do pekáča vystlaného papierom na pečenie a dáme do predohriatej rúry, kde na strednom stupni pečieme ca. 20 minút

 

NÁš TIP: medzi dezertami nájdete recept na brownies, do ktorých sa dajú použiť zvyšné vaječné žĺtka

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rýchly PALEO chlebík

rýchly PALEO chlebík - chrumkavý - PREDrýchly PALEO chlebík - chrumkavý - POrýchly PALEO chlebík - chrumkavý - PO

1/2 hrnčeka sezamovej múky

1/2 hrnčeka ľanovej múky, alebo akákoľvek iná kombinácia PALEO múk
(= pri použití kokosovej múky bude potrebné väčšie množstvo vody, nakoľko táto múka veľmi absorbuje tekutiny,
= pri použití múky zo slnečnicových semienok sa "nezľaknúť sfarbenia do zelena...)

2 vajíčka

2 polievkové lyžice kokosového oleja

2 polievkové lyžice vody (prípadne pridáme aj viac, závisí od veľkosti vajíčok - potrebujeme získať hustejšie cesto)

1 čajová lyžička sódy bikaróny

soľ

korenie podľa chuti

Všetky ingrediencie zmiešame a rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ca. 15 minút pri teplote 180 stupňov.

Tento chlebík si môžeme pripraviť aj na sladko, ako raňajkový chlieb napr. pridaním pomletých vlašských orechov a brezového cukru.

chutný PALEO chlebík

PALEO chlebík

Potrebujeme:

  • 200 g mletých orechov - akýchkoľvek - vlašské orechy, mandle, lieskové orechy
  • 70 g pomletých ľanových semienok
  • 5 vajec
  • 2 kopcovité polievkové lyžice kokosovej múky
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja
  • 1 polievková lyžica balzamikového octu
  • 1 kávová lyžička soli
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny

Všetky ingrediencie zmiešame na tuhé cesto (nebude sa dať liať), ktorým naplníme vopred vymastenú formu na pečenie. Pri teplote 180 stupňov pečieme ca. 30 minút.

PALEO chlebík - predPALEO chlebík - po

4-zrnný PALEO chlebík

4-zrnný chlebík

Potrebujeme:

  • 5 polievkových lyžíc ľanovej múky
  • 3 polievkové lyžice múky z tekvicových semienok
  • 3 polievkové lyžice sezamovej múky
  • 3 polievkové lyžice pomletých vlašských orechov
  • 3 vajíčka
  • min. 1 kávová lyžička soli
  • 1/2 kávovej lyžičky mletej rasce
  • min. 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • min. 1 kávová lyžička citrónovej šťavy, podporí účinok sódy bikarbóny
  • 1 polievková lyžička kokosovej smotany
  • ca. 0,5 dl teplej vody
  • 2 strúčiky cesnaku alebo najemno nakrájaná jarná cibuľka, mrkva - podľa vlastnej chute

    Všetky suroviny zmiešame spolu so žĺtkami, z bielkov vyšľahaný tuhý sneh pridáme až nakoniec.
    Vodu pridávame iba po troškách, cesto pečieme v užšej, podlhovastej forme (môže byť napr. forma na srnčí chrbát) v predohriatej rúre na miernom ohni ca. 30 minút.

Tento PALEO chlebík je síce trošku náročnejší na suroviny, ale chutí výborne!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


mrkvový chlieb

Tento PALEO chlebík je sýty a má príjemnú orieškovú chuť. Dá sa jesť nielen na raňajky - na slano, na sladko, ale výborne chutí aj ku káve, čaju:

Potrebujeme:

  • 2 1/2 hrnčeka múky z tekvicových semienok
  • 1/2 hrnčeka ľanovej múky
  • 3 hrnčeky čerstvo nastrúhanej mrkvy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 5 vajec
  • 2 polievkové lyžice psyllium - zalejeme vlažnou vodou a necháme 10 minút odstáť
  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja
  • podľa chuti 1 hrnček jadierok zo slnečnice

Rúru si predhrejeme na 170°C a formu na chlieb vymastíme kokosovým olejov a vysypeme ľanovou múkou. Múku a sódu bikarbónu zmiešame dokopy. Vymiešame vajíčka, psyllium a olej.
Suché prísady postupne pridávame do vlhkých a dobre premiešame. Pridáme mrkvu a nakoniec oriešky.
Pečieme cca 30 minút, priebežne kontrolujeme. Upečený chlieb necháme postáť 10 minút, potom vyberieme z formy.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


chlieb zo sezamovej múky

Tento paleo-chlebík je pre všetkých tých, ktorým majú radi chuť sezamu a neprekáža im trošku horkastá chuť:

sezamový chlieb_1sezamový chlieb_2sezamový chlieb_3

Potrebujeme:

  • 6 alebo 8 vajíčok (8 menších alebo 6 väčších)
  • 10 dkg sezamových semienok
  • 3 polievkové lyžice sezamovej múky
  • soľ podľa vlastnej chuti, 1 kávová lyžička je minimum
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca podľa chuti – práve rasca dokáže preraziť horkastú chuť sezamu, 1 kávová lyžička je minimum
  • kurkuma (môžete ju vynechať a nahradiť koreninou, bylinkami podľa vlastného výberu)
  • kávová lyžička sódy bikarbóny
  • kávová lyžička citrónovej šťavy, podporí účinok sódy bikarbóny

 

MGExN